Open source en gratis statistische software

Natuurlijk is er voor het bekijken van de data die beschikbaar wordt gesteld tijdens Hack de Toekomst mooie open source software beschikbaar. Hieronder hebben wij de belangrijkste statistische software opgesomd. We hebben eenzelfde blog ook geschreven voor business intelligence en visualisatie tools. Het goede nieuws is dat ze allemaal gratis te gebruiken zijn!

1. SAS University Edition

SAS University Edition is een statistisch software programma met zowel een intuïtieve interface voor makkelijke navigatie naar de analyse die je zoekt en de mogelijkheid om je analyse te programmeren. SAS University Edition heeft een heel actieve community, wat handig is als je ergens tegenaan loopt. Grote kans dat iemand jouw vraag al een gesteld heeft en het antwoord dus snel te vinden is!

Review: https://www.predictiveanalyticstoday.com/free-sas-software-higher-education-sas-university-edition/
Meer informatie: https://www.sas.com/content/dam/SAS/en_us/doc/factsheet/sas-university-edition-107140.pdf
Website: https://www.sas.com/en_us/software/university-edition.html

2. GNU PSPP

GNU PSPP is een statistische analyse programma voor sample data. Het lijkt heel erg op SPSS en is goed te gebruiken met SPSS-kennis. Je kan het programma gebruiken met de interface of met de syntax commando’s. GNU PSPP kan allerlei verschillende analyses voor je maken van beschrijvende statistieken tot logistische regressie en factor analyse, en meer. Het programma werkt snel, ook met grotere hoeveelheden data. Bijkomend voordeel is dat GNU PSPP goed te combineren is met andere gratis open source software, zoals LibreOffice.

Review: https://www.predictiveanalyticstoday.com/gnu-pspp/
Meer informatie: http://www.gnu.org/software/pspp/tour.html
Website: http://www.gnu.org/software/pspp/

3. Statistical Lab

Statistical Lab is een tool speciaal ontworpen voor simulatie en oplossen van statistische problemen. De grafische user interface is prettig te gebruiken. Het is duidelijk dat dit programma ontworpen is voor het geven van statistische onderwijs met optie voor het opgeven van antwoorden voor opdrachten. Toch kan Statistical Lab goed gebruikt worden voor het onderzoeken van complexe statistische relaties. Bovendien heeft dit programma een optie tot integratie met R (zie hieronder).

Review: https://www.predictiveanalyticstoday.com/statistical-lab/
Website: http://www.statistiklabor.de/en/ExploreTheLab/index.html

4. R gerelateerde software
4a. R

R is een van de programmeertalen die het meest gevraagd wordt voor Data Scientists. R biedt verschillende mogelijkheden voor het analyseren van data, zowel statistische analyse (zoals modelleren, statistische tests, trend analyse, etc.) als grafische analyse. R is erg effectief in het omgaan met data en het opslaan hiervan. De programmeertaal is effectief en maakt het mogelijk om conditionals, loops, recursive functions etc. eenvoudig op te zetten. Er zijn heel veel verschillende extensies voor R beschikbaar die het gebruik vereenvoudigen of functionaliteit uitbreiden, hieronder bespreken we twee.

Review: https://www.quora.com/What-is-your-review-of-R-programming-language
Meer informatie: https://journal.r-project.org/
Website: http://cran.cnr.berkeley.edu/index.html

4b. RStudio

RStudio is een integrated development environment voor R. Door RStudio te gebruiken wordt R beter toegankelijk o.a. door de syntax highlighting, code completion en smart indentation. RStudio kan direct R code uitvoeren, dus het maakt het gebruik van R wat makkelijker.

Review: https://www.trustradius.com/products/rstudio/reviews
Website: https://www.rstudio.com/

4c. RKward

RKWard is een eenvoudig t e gebruiken frontend voor R. RKward maakt het programmeren van R makkelijker met een focus op statistische functies. RKward verbergt de syntax van R niet, maar laat mensen nieuw in de R programmeertaal op laagdrempelige wijze kennis maken met R. R gebruikt HTML voor zijn output.

Review: https://r4stats.com/2018/05/24/rkward-gui-for-r/
Meer informatie: http://www.jstatsoft.org/v49/i09/paper
Website: https://rkward.kde.org/

5. SciPi (Python)

SciPy is een ecosysteem gebseerd op Python met open source software, bestaande uit NumPY, SciPy library, Matplotlib, IPython, Sympy en Pandas. Vooral Matplotlib en pandas zullen interessant zijn voor de hackathon. Matplotlib wordt voornamelijk gebruikt voor 2D plotten van informatie en Pandas wordt gebruikt voor het definiëren van data structuren en data analyse.

Review: https://www.predictiveanalyticstoday.com/scipy/
Meer informatie: https://matplotlib.org/ en https://pandas.pydata.org/
Website: https://www.scipy.org/